Παρά το γεγονός ότι φτάνουμε τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, πρέπει να σχεδιάσουμε τη μείωση του πληθυσμού

1
Παρά το γεγονός ότι φτάνουμε τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, πρέπει να σχεδιάσουμε τη μείωση του πληθυσμού

Ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη έχει φτάσει σε ένα τεράστιο ορόσημο στα 8 δισεκατομμύρια, αλλά τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν γρήγορα σε πολλές χώρες, πράγμα που σημαίνει σχεδιασμό για έναν πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας

Του ανθρώπου


| Ηγέτης

9 Νοεμβρίου 2022

Προεπιλεγμένη εικόνα New Scientist

Shutterstock/Artem Musaev

Σύντομα θα είμαστε 8 δισεκατομμύρια και συνεχίζουμε. Ωστόσο, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται γρήγορα συνολικά, σε πολλές χώρες, οι αριθμοί μειώνονται ή θα μειωθούν σύντομα.

Πάρτε τα τρία μεγαλύτερα. Ο πληθυσμός της Κίνας θα αρχίσει να μειώνεται σύντομα και θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2100. Ο πληθυσμός της Ινδίας θα κορυφωθεί γύρω στο 2050. Και ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα έπεφτε από τη δεκαετία του 2030 αν δεν υπήρχε η μετανάστευση.

Υπάρχουν λοιπόν δύο διαφορετικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: η ταχεία αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένα έθνη και η μείωση του πληθυσμού σε άλλα.

Πολλοί βλέπουν τον περιορισμό της πληθυσμιακής αύξησης ως ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών καταστροφών που εκτυλίσσονται σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας «Τι θα σημαίνει ένας πληθυσμός 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων για εμάς και τον πλανήτη;» Ωστόσο, το να ζητούν οι πλούσιοι Δυτικοί σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να ελέγχουν τους πληθυσμούς τους απλώς στο όνομα της προστασίας της φύσης είναι υποκριτικό στο άκρο, δεδομένου ότι οι πλούσιοι έχουν πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Επιπλέον, συχνά υπάρχει κάτι περισσότερο από μια μυρωδιά ρατσισμού σε τέτοιες εκκλήσεις.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν καλοί λόγοι για τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες να προσπαθήσουν να περιορίσουν την περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού, όπως συζητήθηκε στο άρθρο μας «Η αντιμετώπιση της πληθυσμιακής αύξησης είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», κυρίως επειδή οι ραγδαίες αυξήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια. Επιπλέον, δύο από τους βασικούς παράγοντες για τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι η εκπαίδευση των γυναικών και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να κάνουν όλες οι χώρες.

Η μείωση των πληθυσμών μπορεί να θεωρηθεί ως καλό με κάποιους τρόπους – λιγότερη πίεση στην άγρια ​​ζωή, περισσότερος χώρος και ούτω καθεξής. Αλλά το να έχεις λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας και περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια τεράστια οικονομική πρόκληση.

Εκτός από την αύξηση της μετανάστευσης, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αναχαιτιστεί η μείωση του πληθυσμού των μεμονωμένων εθνών. Αυτό σημαίνει ότι, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα περίθαλψης και συνταξιοδότησης για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού.

Αυτές οι τάσεις είναι εξαιρετικά προβλέψιμες τις επόμενες δεκαετίες, επομένως δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την αποτυχία προετοιμασίας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να επενδύουμε στην υγεία. Η γήρανση του πληθυσμού έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο εάν οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Περισσότερα για αυτά τα θέματα:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar